fbpx Skip to main content

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, παρέθεσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, μιλώντας για τους στόχους της κυβέρνησης σε σχέση με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

Ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει εκταμιεύσει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι στιγμής και πόσα από τα χρήματα αυτά έχουν φτάσει ήδη στην πραγματική οικονομία; 

ΗΕλλάδα έχει ήδη εισπράξει από το Ταμείο Ανάκαμψης 14,9 δισ. ευρώ– 7,6 δισ. δάνεια και 7,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις. Δηλαδή, πάνω από το 41% των συνολικών πόρων του προγράμματος, σημαντικά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι πληρωμές, για το σκέλος των επιχορηγήσεων, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ανέρχονταν σε 6 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των δανείων, οι πόροι που έχουν διοχετευθεί στην οικονομία μέσα από τις επενδύσεις του δανειακού προγράμματος του Ταμείου, φθάνουν ήδη τα 3,8 δισ. Επιτρέψτε μου να τονίσω μια κρίσιμη παράμετρο. Αυτή της ωρίμανσης των έργων, καθώς οι συμβασιοποιήσεις και τα δάνεια του ΤΑΑ, εκταμιεύονται αναλογικά με το πως προχωρούν οι επενδύσεις, σε ένα χρονικό ορίζοντα που φθάνει, ανάλογα με τη φύση της επένδυσης, και την τριετία. Δεδομένου λοιπόν, ότι το πρώτο δάνειο ΤΑΑ συμβασιοποιήθηκε το 2022, εξελίσσεται κανονικά η εκταμίευση τους από τις τράπεζες. 

Η προθεσμία για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης λήγει σε δύο χρόνια. Θα προλάβουμε να απορροφήσουμε και τα 36 δις που δικαιούμαστε; Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία ότι μπορεί να μην το πετύχουμε. 

Η Ελλάδα, χάρη στη μεθοδική δουλειά που γίνεται από το 2019, παραμένει στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. ως προς τις εκταμιεύσεις πόρων του Ταμείου και πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς την επίτευξη των οροσήμων. Παρά τους αντίθετους ανέμους στην Ευρώπη, με σχέδιο και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τη μεταρρυθμιστική αναπτυξιακή πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος, μειώνοντας περαιτέρω τη γραφειοκρατία και βελτιώνοντας τους ρυθμούς απόδοσης της δικαιοσύνης. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε στην κορυφή της Ευρώπης και στο κέντρο των αποφάσεων για την επόμενη μέρα του Ταμείου. 

Χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συναντούν δυσκολίες στην πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Έχετε κάποιο σχέδιο για να τις βοηθήσετε; 

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρίσκεται στο DNA της Ν.Δ. και στις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος που υλοποιούμε απαρέγκλιτα. Μόνο στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 475 επενδυτικά σχέδια -σε σύνολο 769- που έχουν υποβληθεί, προέρχονται από ΜμΕ. Οι οποίες, βεβαίως, ενισχύονται και από το σύνολο του ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, το 75% των δανείων, ύψους πάνω από 9 δισ. ευρώ, που έχει χορηγήσει από το 2019 η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, κατευθύνεται σε επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό, και το 81% σε επιχειρήσεις με έως 2 εκ. ευρώ κύκλο εργασιών. Μάλιστα, στο νέο πλαίσιο του νέου ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, -με δάνεια προς ΜμΕ που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ- για πρώτη φορά, η Πολιτεία εγγυάται, έως και το 80% του δανείου μιας ΜμΕ, έτσι ώστε να ανοίξει πιο εύκολα η πόρτα των τραπεζών, και ταυτόχρονα επιδοτεί με δύο μονάδες το σχετικό επιτόκιο. Στην ίδια κατεύθυνση, προχωρούμε στη δημιουργία νέου ανάλογου προγράμματος εγγυοδοσίας που θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαπραγματεύεστε την ανακατατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»; Πότε αναμένετε το «πράσινο φως» της Κομισιόν και για τι ποσό; 

Η σχετική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα ήταν ούτε σοβαρό ούτε σκόπιμο, αυτή τη στιγμή, να μιλήσουμε για τελικά ποσά και για χρονοδιαγράμματα. Πάντως, η σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στο τεράστιο αυτό ζήτημα, κυρίως για τα νέα ζευγάρια και τα ευάλωτα νοικοκυριά, αποδεικνύεται από το ότι στις διαβουλεύσεις πρωτοστατεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος μας είναι αφενός να εξασφαλίσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης πόρους σημαντικά πιο υψηλούς πόρους έναντι του προηγούμενου προγράμματος και αφετέρου, να πετύχουμε τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, με τη χορήγηση φθηνών δανείων σε 30 χιλιάδες ή και περισσότερους συμπολίτες μας, από 25 έως 50 ετών.

Σε διαδοχικές ομιλίες τους οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς χτύπησαν αρκετά «καμπανάκια», από τα εθνικά θέματα μέχρι ζητήματα ιδεολογίας. Πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνουν αλλαγές στην κατεύθυνση που ζητούν οι πρώην πρωθυπουργοί;

Κατ’ αρχάς, ούτε εγώ ούτε κανένας στην Κυβέρνηση δεν πρόκειται να σχολιάσει τις απόψεις πρώην Πρωθυπουργών και Προέδρων της Ν.Δ. Το δικό μας καθήκον είναι να υλοποιούμε μεθοδικά και αποτελεσματικά όλες τις δεσμεύσεις απέναντι στους συμπολίτες μας, που έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη νέα ισχυρή εντολή τετραετίας στις εθνικές εκλογές μόλις πριν από ένα χρόνο, διατηρώντας τη ΝΔ ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Το αποτύπωμα της Ελλάδας διεθνώς το 2024, δεν έχει καμία σχέση με αυτό πριν από το 2019. Με αποκλειστικό γνώμονα τον υπεύθυνο πατριωτισμό  κοιτάζουμε το παρόν και το μέλλον, έχοντας ως μοναδικό οδηγό το εθνικό συμφέρον και το καλό του τόπου. Όλοι μας σε αυτό το κόμμα έχουμε ως πυξίδα την Πατρίδα και την Παράταξη, στην ιδρυτική διακήρυξη της οποίας, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η ΝΔ θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκεται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς. Όλοι μας θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί, από θέσεις ευθύνης στον πυρήνα της Ευρώπης, με γενναίες μεταρρυθμιστικές λύσεις που αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή και το εισόδημα των πολιτών.