Η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα, αποτέλεσε βασική προγραμματική δέσμευση της ΝΔ και κορυφαία προτεραιότητα των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στις νέες προκλήσεις που διαρκώς αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Ευρώπη, η παγκόσμια κοινότητα στο σύνολό της.
Η Ελλάδα, από το 2019, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της, έχει συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία εδράζεται πάνω σε τέσσερις πυλώνες: την Πράσινη Μετάβαση, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Κατάρτιση-Επανακατάρτιση-Απασχόληση-Κοινωνική Συνοχή και, φυσικά, τη στήριξη της Επιχειρηματικότητας, της Ανταγωνιστικότητας, των Επενδύσεων και τον Μετασχηματισμό της Οικονομίας.
Χαρακτηριστικό της ποιοτικής διαφοράς της ακολουθούμενης στρατηγικής έναντι όλων των προηγούμενων, είναι και το γεγονός ότι έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται συγκεκριμένες ποσοστώσεις για τα κονδύλια που διοχετεύονται προς κάθε πυλώνα, με τους ευρωπαϊκούς πόρους να αποτελούν τον καταλύτη, καθώς από αυτούς θα προέλθει πάνω από το 60% της προβλεπόμενης ανάπτυξης για το 2024.
Μετρήσιμο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, μεταξύ άλλων, αποτελεί το γεγονός ότι οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών ανέρχονται πλέον στο 50% του ΑΕΠ, αυξάνοντας συνεχώς τη συμμετοχή τους στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Χωρίς να παραβλέπονται και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εξαγωγών, με υπερδιπλασιασμό συμμετοχής σε αυτές των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα σημειώνει ρεκόρ 20ετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις- ανάμεσα στις οποίες αυτές διεθνών κολοσσών, όπως η Google, η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, κα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2019-2023 επενδύθηκαν στη χώρα μας από ξένους επενδυτές, 24,9 δισ. ευρώ, με ένα στα πέντε ευρώ που εισρέουν στην Ελλάδα ως ΑΞΕ να πηγαίνουν στη μεταποίηση, πράγμα που αποδεικνύει και τη συνεισφορά τους στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε, πολύ περισσότερο όταν οι άνεμοι, που πνέουν διεθνώς, δεν είναι ούριοι.
Η έμφαση στους τομείς όπου η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, η ανάδειξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, αποτελεί ένα από τα πεδία πάνω στα οποία επικεντρώνεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η λειτουργία -σε εξαιρετική συνεργασία με κορυφαίους θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων- του νέου Ταμείου Συμμετοχών EquiFund ΙΙ, με προϋπολογισμό 200 εκ. ευρώ, από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027 κι από εθνικούς πόρους. Το EquiFund II ως Ταμείο Συμμετοχών, αποτελεί το πρώτο θεματικό χρηματοδοτικό εργαλείο επιχειρηματικών συμμετοχών, το οποίο υποστηρίζει καινοτόμες και νεοφυείς εταιρείες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Βιοεπιστημών, της Υγείας, και της Βιωσιμότητας, προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου, και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές. Με στόχο όχι μόνο την κάλυψη του επενδυτικού κενού που προκάλεσε η οικονομική κρίση και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, αλλά και την κινητοποίηση κεφαλαίων, που θα αναδείξουν διεθνώς τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
Στην ίδια κατεύθυνση, σημαντική είναι η συνεισφορά της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία, μέσω των προγραμμάτων της, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ, φέρνοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο ευρωπαϊκών και διεθνών επενδυτικών πρωτοβουλιών, κεφαλαίων και οργανισμών. Υπολογίζεται ότι η μόχλευση των συνολικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία από αυτές τις δράσεις, μέσω των ισχυρών πολλαπλασιαστών που έχουν, συμβάλλει σημαντικά στην ευρύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια, στον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων και, φυσικά, στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, δρομολογήσαμε το Πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ», με προϋπολογισμό 300 εκ. ευρώ, το οποίο επίσης χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα χρηματοδότησης έχουν μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς.
Ευρύτερα, το νέο ΕΣΠΑ, μέσα από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», ύψους 3,9 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη, εκ των οποίων τα 3,1 δις. προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους, χρηματοδοτεί ανάλογες δράσεις με στόχο την αξιοποίηση της ψηφιοποίησης και τη μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων- κυρίως των μικρομεσαίων- στη νέα εποχή. Την προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες επιχειρηματικότητας, παραγωγής και ανταγωνιστικότητας που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Σημαντική στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι και η αξιοποίηση των πόρων που εξασφάλισε η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πέρα από τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων που υλοποιούνται στο σκέλος των επιχορηγήσεων, συνολικού ύψους 18,2 δις. ευρώ, δομικής σημασίας για την κάλυψη του επενδυτικού κενού που προκάλεσε η οικονομική κρίση, είναι και τα 17,7 δις. ευρώ που χορηγούνται από το δανειακό σκέλος του Ταμείου, κυρίως μέσω χαμηλότοκων δανείων. Σημειώνεται ότι τα επενδυτικά σχέδια είναι επιλέξιμα για δανειοδότηση εφόσον εντάσσονται σε τουλάχιστον έναν από τους πέντε πυλώνες του δανειακού προγράμματος του ΤΑΑ, με την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την έρευνα, τις οικονομίες κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στην Πράσινη Μετάβαση και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.
Με σχέδιο, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, συνεχίζουμε την προσπάθεια με στόχο η νέα σελίδα στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, να μετατραπεί σε πάγιο κεφάλαιο εκσυγχρονισμού. Με στόχο η βιώσιμη, ανθεκτική και εξωστρεφής ανάπτυξη να αποτελέσει τον καταλύτη της μετατροπής της συλλογικής ευημερίας σε ατομική προκοπή για όλους τους συμπολίτες μας.