fbpx Skip to main content

Ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, γράφει στο Energizing Greece με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του κ.Παπαθανάση:

Ο σημερινός εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αποτελεί μια ακόμα αφορμή αναστοχασμού και εγρήγορσης απέναντι σε αυτή την μείζονα πρόκληση-προτεραιότητα του σήμερα και του αύριο, αυτής της κορυφαίας υποχρέωσης όλων μας απέναντι στον πλανήτη και στο μέλλον των επόμενων γενεών.

Η Πράσινη Ελλάδα αποτελεί βασικό συστατικό του προγράμματος της ΝΔ και των δεσμεύσεών μας για επίτευξη, μέσα σε 6 χρόνια, του 80% της ηλεκτροπαραγωγής που θα προέρχεται από ΑΠΕ, της ενεργειακής αναβάθμισης 600.000 κατοικιών, του εθνικού προγράμματος αναδασώσεων με 20 εκατ. δέντρα, της ενεργειακής αυτονομίας νησιών μας.

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων, διαδραματίζουν οι ευρωπαϊκοί πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την Πράσινη Μετάβαση να αποτελεί έναν από τους τέσσερεις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0, μαζί με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή, καθώς και τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τον Μετασχηματισμό της Οικονομίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δαπανήσει το 38% των συνολικών διαθέσιμων πόρων του ΤΑΑ για την Πράσινη Μετάβαση, ενώ, υπάρχει αντίστοιχη δέσμευση και για διάθεση του 30% των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027 προς την ίδια κατεύθυνση.

Οι στόχοι αυτοί υλοποιούνται έμπρακτα. Ενδεικτικά, στο νέο ΕΣΠΑ, έχουν συμπεριληφθεί προγράμματα όπως το Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, ύψους 3,6 δις. ευρώ, με έργα, μεταξύ άλλων, για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, αλλά και δράσεις όπως η Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ, που στοχεύει στην ​αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.​ Την ίδια ώρα, από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται δράσεις όπως το «Εξοικονομώ Επιχειρώντας», το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», τα «Πράσινα Ταξί» και άλλα. Παράλληλα, προχωρά το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης- το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα που εγκρίθηκε στην Ε.Ε.- στις λεγόμενες λιγνιτικές περιοχές, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δις. ευρώ.

Με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε την υλοποίηση όλων όσων έχουμε δεσμευθεί με σκοπό αφενός την προστασία του Περιβάλλοντος, αφετέρου τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας.