fbpx Skip to main content

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Manifesto» και την δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη.

«Φτάνει πια το παραμύθι με τα λεφτόδεντρα» λέει ο Νίκος Παπαθανάσης μόλις φτάνει η συζήτησή μας στις επικείμενες ευρωεκλογές. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι ο πλέον αρμόδιος για να ξέρει πως «δεν είναι ώρα για να σταλεί “μήνυμα διαμαρτυρίας”, όπως λέει η αντιπολίτευση, που συνεχίζει να εκπέμπει ανέξοδο λαϊκισμό και τοξικότητα, που συνεχίζει να τάζει λαγούς με πετραχήλια μέσα από ακοστολόγητα “προγράμματα”, τα οποία μόνο σε καθεστώς αυξημένου ελλείμματος, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά τη χώρα», στη χρονική συγκυρία που η Ελλάδα τρέχει προς το μέλλον και η κυβέρνηση παρουσιάζει απτά αποτελέσματα ανάπτυξης εφαρμόζοντας στο ακέραιο το πρόγραμμα για το οποίο οι πολίτες την εξέλεξαν πολύ πρόσφατα για δεύτερη θητεία.

Κύριε υπουργέ, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, παραμένει η ακρίβεια. Μήπως τα «εργαλεία» της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά; 

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή και λάβαμε μέτρα για την αντιμετώπισή της. Είπαμε όμως την αλήθεια, ότι καμία χώρα δεν μπορεί να καλύψει το 100% του κύματος της ακρίβειας. Στηρίξαμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με το Market Pass, οριοθετήσαμε ανώτατο περιθώριο κέρδους, ενώ με συνεχείς ελέγχους και όπου απαιτείται με επιβολή προστίμων τιμωρούμε την εμπορική παραβατική συμπεριφορά, ανακοινώνοντας δημόσια τους παραβάτες, ακόμα και τα ονόματα πολυεθνικών. Δημιουργήσαμε τον e-Καταναλωτή, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας να έχουν πληρέστερη ενημέρωση για τις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων. Μια πρωτοβουλία που αξίζει να σημειωθεί ότι «αντιγράφουν» και άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα, κάτι που θα είναι μόνιμο, ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά θα αποκλιμακωθεί. Η επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Κομισιόν, δεν ανέδειξε μόνο την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, αλλά ανοίγει και τη συζήτηση που θα πρέπει να γίνει άμεσα για την αντιμετώπιση εμπορικών πρακτικών, που δεν συνάδουν με την έννοια της ενιαίας αγοράς. Γι’ αυτό οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν μεγάλη σημασία σε σχέση με τις διεκδικήσεις μας για πολλά κρίσιμα θέματα. 

Θα επανέλθουμε στις ευρωεκλογές. Θα ήθελα πριν να σας ρωτήσω αν εξετάζετε νέα παράταση για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές; 

Η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ανταποκρίθηκαν πάνω από 270.000 υπόχρεες επιχειρήσεις, ποσοστό δηλαδή που υπερβαίνει το 95%. Εντός του αμέσως προσεχούς χρονικού διαστήματος πρέπει να διασυνδεθούν και οι λίγες επιχειρήσεις που, για πρακτικούς ή τεχνικούς λόγους, δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, η ΑΑΔΕ έχει πλήρη εικόνα και βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους. Το μήνυμα είναι σαφές: Θα επιμείνουμε στην πλήρη υλοποίηση του μέτρου, όχι μόνο γιατί το έργο αυτό αποτελεί ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα επιμείνουμε κυρίως για λόγους ισότιμου ανταγωνισμού και φορολογικής δικαιοσύνης, ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών και έμπρακτης εφαρμογής της δέσμευσής μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. 

Ανακοινώσατε την έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ. Τι διαφέρει από τα προηγούμενα και γιατί είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις; 

Το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, αποτελεί ένα ακόμα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς θα μοχλεύσει δάνεια 2,2 δισ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Είναι μια επιπλέον έμπρακτη απάντηση στο ερώτημα αν η κυβέρνηση στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία, μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τα συνεργαζόμενα με αυτήν τραπεζικά ιδρύματα, παρέχει έναν συνδυασμό της εγγύησης του δανείου, χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας, με την επιδότηση του επιτοκίου. Καλύπτουμε, δηλαδή, το 70 έως 80% σε επενδυτικά δάνεια και επιδοτούμε το επιτόκιο με δύο ποσοστιαίες μονάδες για τα δύο πρώτα έτη σε επιχειρήσεις της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου, και τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε επιχειρήσεις των υπολοίπων Περιφερειών. Επίσης, προβλέπονται δάνεια με το 40% του ποσού άτοκο και επιδότηση επιτοκίου 3% στο υπόλοιπο μέρος (60%) για 2 έτη. Και όλα αυτά, παράλληλα με την υλοποίηση των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων στον ρυθμό απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης; 

Οπως συνέβη μέχρι τώρα, με όλα τα προηγούμενα αιτήματα εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που εγκρίθηκαν σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει ήδη λάβει 14,9 δισ. ευρώ, από τα 36 που έχει εξασφαλίσει συνολικά, συνεχίζουμε αποφασιστικά στην ίδια κατεύθυνση. Αναμένεται να υποβάλουμε το τέταρτοο αίτημα για το σκέλος των επιδοτήσεων πολύ σύντομα, διότι για το σκέλος των δανείων, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, έχουμε υποβάλει το αίτημα από τον Απρίλιο, καθώς έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις με δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης 4,52 δισ. ευρώ. 

Πριν από λίγα 24ωρα εξαρθρώθηκε το κύκλωμα στην Εφορία της Χαλκίδας. Γνωρίζετε εάν ελέγχονται και άλλες δημόσιες υπηρεσίες οικονομικών για υποθέσεις διαφθοράς; 

Η υπόθεση της Χαλκίδας, χάρη σε μια ακόμα οργανωμένη επιχείρηση των Αρχών, βρίσκεται πλέον ενώπιον της Δικαιοσύνης, και αυτή είναι η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει, βάσει των όσων προβλέπει ο νόμος. Πάντως, όπως συνέβη σε πολλές περιπτώσεις στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι το «ασυδοσία και ανομία τέλος, νομιμότητα παντού», για το οποίο δεσμευτήκαμε στους πολίτες, γίνεται πράξη. Με σεβασμό στον διακριτό ρόλο της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων Αρχών, όλοι αντιλαμβάνονται την πολιτική βούληση καμία παράνομη δραστηριότητα να μη μείνει στο απυρόβλητο. Τονίζω και πάλι, προς πάσα κατεύθυνση: οι εποχές της ασυλίας διαφόρων συμφερόντων, κάθε είδους εγκληματικότητας, ανήκουν στο παρελθόν. Δεν ανεχόμαστε εστίες και συμπεριφορές διαφθοράς. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να διαταράξει τη σχέση εμπιστοσύνης που χτίζουμε με τους πολίτες. 

Σε λίγες μέρες διεξάγονται οι ευρωεκλογές. Γιατί καλείτε τους πολίτες να ψηφίσουν; Ποιο είναι το διακύβευμα; 

Οι ευρωεκλογές έχουν τεράστια σημασία. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη θα επηρεάσουν τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα, στη δεδομένη συγκυρία, με τα ανοιχτά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Οι ευρωεκλογές σχετίζονται με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρώπης, αλλά και με την καθημερινότητα όλων μας. Η ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο σχετίζεται άμεσα με τη διαπραγματευτική δύναμη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά και με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος. Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και να συνδιαμορφώνει πολιτικές προς όφελός της, προς όφελος των πολιτών. Τις αποφάσεις σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς πόρους, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Σας θυμίζω ότι τα δύο στα τρία ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 12,2 δισ. ευρώ, του μεγαλύτερου των τελευταίων 14 ετών, προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους. Ως αποτέλεσμα πάνω από το 60% της προβλεπόμενης ανάπτυξης και το 2024, κατά πολύ μεγαλύτερης και φέτος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, να προέρχεται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός. Στις ευρωεκλογές κρίνονται επίσης οι αποφάσεις του αύριο σε σχέση με το ποιος θα διαπραγματευθεί υπέρ των συμφερόντων των αγροτών μας. Τι θα γίνει με τη μεταναστευτική πολιτική. Αν θα δημιουργηθεί ένα κοινό αμυντικό ταμείο, που θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις με στόχο την αντιπυραυλική ευρωπαϊκή άμυνα, ένα ταμείο που θα αποδεσμεύσει πόρους από τον εθνικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση της στήριξης της οικονομίας, της κοινωνίας, της Παιδείας, της Υγείας, των εισοδημάτων όλων των συμπολιτών μας. Δεν είναι ώρα για να σταλεί «μήνυμα διαμαρτυρίας», όπως λέει η αντιπολίτευση, που συνεχίζει να εκπέμπει ανέξοδο λαϊκισμό και τοξικότητα, που συνεχίζει να τάζει «λαγούς με πετραχήλια» μέσα από ακοστολόγητα «προγράμματα», τα οποία μόνο σε καθεστώς αυξημένου ελλείμματος, μόνο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά τη χώρα. Φτάνει πια το «παραμύθι» με τα «λεφτόδεντρα» και το «λεφτά υπάρχουν». Ζήσαμε στο πετσί μας τις συνέπειες. Δεν είναι ώρα για αποχή. Είναι η ώρα της ευθύνης και της ισχυροποίησης της φωνής της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη.

Ασυδοσία και ανομία τέλος, νομιμότητα παντού. Συνέντευξη στο Manifesto