fbpx Skip to main content

Στην Ετήσια Συνδιάσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  καταλύτη για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και για την κάλυψη του επενδυτικού κενού που παρουσίαζε η χώρα. 

Το Τ.Α.Α. αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και, κυρίως, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, τόνισε.

Σημείωσε ότι οι πόροι του Τ.Α.Α διοχετεύονται σε μεταρρυθμίσεις, επιχορηγήσεις και δάνεια, που σχετίζονται άμεσα με τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, όπως, για παράδειγμα, τα προγράμματα «Εξοικονομώ», η αγορά ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, η αναβάθμιση και η δημιουργία νέων νοσοκομείων και δικαστηρίων, το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» και ο προσωπικός γιατρός, η διασύνδεση των ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, οι προσβάσιμες παραλίες, η ψηφιοποίηση των αρχείων του Κράτους, η προστασία των δασών κα.

Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει καλύψει τις απαιτήσεις για την υποβολή του 4ου αιτήματος πληρωμής του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ απομένουν τρία ορόσημα προς εκπλήρωση στο σκέλος των επιχορηγήσεων, με αποτέλεσμα στα τέλη Απριλίου, να υποβληθεί διπλό αίτημα προς την Ε.Ε. για την 4η δόση.

Μέσα από την εξαιρετική συνεργασία με το σύνολο των υπουργείων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χάρη δε στην συστηματική προσπάθεια των στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών, αγωνιζόμαστε να πετύχουμε τα ορόσημα για τις εκταμιεύσεις και θα το πετύχουμε. Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά πλέον, είμαστε το καλό παράδειγμα της Ευρώπης, όπως αποδεικνύει και η επίτευξη τετραπλάσιων ρυθμών ανάπτυξης από τα υπόλοιπα κράτη- μέλη για το 2023. Το 2024, πάνω από το 60% της ανάπτυξης θα προέλθει από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, μεταξύ των οποίων και αυτοί του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε.

Στην ετήσια εκδήλωση για την Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης: