fbpx Skip to main content

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, με θέμα την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και το Πασχαλινό «Καλάθι των Νονών».

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκε και η ανεξάρτητη μελέτη που εκπόνησαν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Philips της Κύπρου με θέμα: «Ανάλυση Συμπεριφοράς των Τιμών των Προϊόντων του Καλαθιού του Νοικοκυριού και Σύγκριση αυτών με τα Στοιχεία Τιμών της ΕΛΣΤΑΤ της Περιόδου Ιανουάριος 2022 – Ιανουάριος 2023», από τους Καθηγητές του ΕΚΠΑ, κ. Νικόλαο Ηρειώτη και του Philips University κ. Σπύρο Μησιακούλη.

Σύμφωνα με την μελέτη :

  • Η λειτουργία του Καλαθιού ήταν επιτυχής.
  • Το μέτρο λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών.
  • Το μέτρο δεν δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της αγοράς σε ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι κατά τις 15 πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου υπήρξε μείωση της μέσης εβδομαδιαίας τιμής του Καλαθιού κατά -12,55%.

Την 21η εβδομάδα εφαρμογής του Καλαθιού οι τιμές παρέμειναν σταθερές ή μειώθηκαν στο 94,7% των προϊόντων.

Στις 29 Μαρτίου έρχεται το «Καλάθι των Νονών» που θα περιλαμβάνει 12 κωδικούς, μεταξύ άλλων, πασχαλινές λαμπάδες-παχνίδια, επιτραπέζια παζλ, ηλεκτρονικά παιχνίδια, λούτρινα, φιγούρες δράσης, σοκολατένια αυγά. Παράλληλα εμπλουτίζεται με τρόφιμα που καταναλώνονται την περίοδο του Πάσχα και το παραδοσιακό «Καλάθι».

«Συνεχίζουμε να ορθώνουμε αναχώματα στην εξωγενή κρίση ακρίβειας και να στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας».

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου.