«Η Ελλάδα, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, είχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ε.Ε και τον πρώτο στην Ευρωζώνη. Το μετρήσιμο αυτό αποτέλεσμα, όπως και οι συνεχείς θετικές αξιολογήσεις της πορείας της ελληνικής οικονομίας από αναγνωρισμένους διεθνείς οίκους, που οδήγησαν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Είναι αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων, συγκεκριμένης στρατηγικής και σκληρής δουλειάς. Αυτό είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τις κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόνον έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ελπίδα για τις νέες και τους νέους, μόνον έτσι αντιμετωπίζεται το brain drain, αλλά, μακροπρόθεσμα, και το δημογραφικό».
Αυτό υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο “The 4th Thessaloniki Metropolitan Summit” του Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπαθανάσης, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια δημιουργήθηκαν περίπου 500.000 νέες θέσεις εργασίας, μεσοσταθμικά 100.000 θέσεις ετησίως, προσελκύοντας ταυτόχρονα, παγκόσμιους πρωταθλητές, όπως η Microsoft, η Google, η Pfizer, να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας.
Είναι στο DNA μας να στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και να εμπιστευόμαστε τον ιδιωτικό τομέα.
Η στρατηγική μας εδράζεται πάνω σε τέσσερις συγκεκριμένους πυλώνες: την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, την κατάρτιση και επανακατάρτιση, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.
Δομική αλλαγή, που σχεδίασε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ήταν και η συγκέντρωση σε ένα σημείο, όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη ορατότητα, αλλά και καλύτερος σχεδιασμός για τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ, αλλά και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων που έχει πλέον στη διάθεσή της η χώρα.
Φέτος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών, ύψους 12,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει προϋπολογιστεί περαιτέρω αύξηση του για την επόμενη διετία. Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι διοχετεύονται στην οικονομία περισσότεροι πόροι, ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Στην ίδια κατεύθυνση, βρίσκεται και η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0” με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως αποδεικνύει και η νέα προκαταρκτική θετική αξιολόγηση από την Ε.Ε, του 4ου αιτήματος πληρωμής που είχε υποβάλει η χώρα, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων του ΤΑΑ.
Η εκταμίευση του θα σηματοδοτήσει ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 18,2 δισεκατομμύρια, δηλαδή, το 50,5% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.
Όλη αυτή η προσπάθεια, φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην εκταμίευση πόρων κατά κεφαλήν, και μέσα στις τρεις πρώτες χώρες της Ένωσης ως προς την υλοποίηση των οροσήμων.
Σε ανάλογη θέση βρισκόμαστε και αναφορικά με την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Με την ίδια δημοσιονομική πειθαρχία και την ίδια αποτελεσματικότητα, συνεχίζουμε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, για μετατροπή της συλλογικής ευημερίας σε ατομική προκοπή, για αύξηση των εισοδημάτων για όλες και όλους τους συμπολίτες μας», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.