fbpx Skip to main content

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, μιλάει στην «Political» και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πίκουλα, για τις ευρωεκλογές και τα διακυβεύματα της κάλπης, που είναι η ισχυρή φωνή της Ελλάδας και η διαπραγματευτική ισχύς του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη, και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό, που μόνο η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί. 

Αναλύει τις σκέψεις του για την αποχή τονίζοντας ότι οι ευρωεκλογές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους πολίτες ως εθνικές εκλογές. Επίσης επικρίνει την αντιπολίτευση του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι και οι δύο μπορούν να οδηγήσουν σε περιπέτειες τη χώρα. Τέλος, αναφέρει τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του υπουργείου σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

Ποιο είναι το πολιτικό διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών δεδομένου ότι γίνονται μετά από τις νικηφόρες για τη ΝΔ εθνικές εκλογές του 2023;

Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου οι πολίτες αποφασίζουν για την ουσιαστική δύναμη διαπραγμάτευσης, για τη φωνή που θέλουν να έχει η πατρίδα μας στην Ευρώπη. Αποφασίζουν για τη συνέχιση των διεκδικήσεων μας για κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως η κοινή αμυντική πολιτική και το μεταναστευτικό, για την οικονομία αλλά και για την καθημερινότητα όλων μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πετύχει στην Ευρώπη τα περισσότερα για τους Έλληνες, είναι ο ηγέτης που ο λόγος του έχει βαρύνουσα σημασία στην Ευρώπη, είναι ένας Πρωθυπουργός οι πρωτοβουλίες του οποίου υιοθετούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, αυτό είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών, και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με ψήφο στη ΝΔ. 

Η επικείμενη κάλπη έχει και ένα δεύτερο διακύβευμα. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της προόδου, των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης με κοινωνική αλληλεγγύη. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα, στη συγκεκριμένη συγκυρία, είναι η πολιτική αστάθεια. Μια «ψήφος διαμαρτυρίας», όπως ζητά η αντιπολίτευση, για «να κοντύνει ο Μητσοτάκης», ταυτίζεται με ακοστολόγητα προγράμματα και ανεφάρμοστες προτάσεις, σηματοδοτεί επιστροφή στην εποχή των αυξημένων ελλειμμάτων και του «λεφτά υπάρχουν», που όλοι γνωρίζουμε που οδήγησαν. Δεν είναι ώρα για νέα παραμύθια, είναι η ώρα της ευθύνης. Οι πολίτες έχουν στα χέρια τους την ελπίδα και το μέλλον τους.

Σας προβληματίζουν οι προβλέψεις αναλυτών που λένε ότι θα έχουμε τεράστια αποχή σε αυτή την κάλπη;

Και αυτή η κάλπη είναι άδεια, το κοντέρ μηδενίζεται. Πέρα από το ότι η αποχή αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη Δημοκρατία, είναι λάθος να πει κάποιος «δεν θα ψηφίσω», πολύ περισσότερο αν στις εθνικές εκλογές στήριξε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό της Παράταξης στις 9 Ιουνίου, θα αποτελέσει μια ακόμα ισχυρή εντολή στον Πρωθυπουργό να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και να φέρει στη χώρα επιπλέον πόρους για την ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή. Πρέπει να προσέλθουμε στις κάλπες με το ίδιο πνεύμα, σαν οι εκλογές αυτές να ήταν εθνικές. Ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος στην Ευρώπη που χρειαζόμαστε, στην Ευρώπη που μπορούμε να βελτιώσουμε προς όφελος της χώρας μας, αλλά και στην Ελλάδα που πρωταγωνιστεί με ασφάλεια.

Πως κρίνετε ως τώρα την αντιπολίτευση που ασκούν οι Στέφανος Κασσελάκης  και Νίκος Ανδρουλάκης;

Σε μεγάλο βαθμό, η αντιπολίτευση που ασκείται μέχρι τώρα, δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν θα σταθώ σε χαρακτηρισμούς και ανυπόστατες κατηγορίες, μυθεύματα και ψεύδη, που εκτοξεύονται προς άγρα ψήφων και δολοφονία χαρακτήρων. Θα επιμείνω στο γεγονός ότι τα όσα προτείνονται βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, εκπέμπουν άκρατο λαϊκισμό, είναι ανεφάρμοστα και μπορούν να οδηγήσουν σε περιπέτειες, είναι επικίνδυνα για τον τόπο. 

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το κόστος των προτεινόμενων μέτρων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη. Όπως απέδειξε ο Πρωθυπουργός, καταθέτοντας στη Βουλή την επίσημη κοστολόγηση, αν εφαρμόζονταν οι συγκεκριμένες προτάσεις, θα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό με 45 δις. ευρώ, συν σχεδόν 9 δις. για τον 13ο και 14ο μισθό. Αν συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό, θα ξεπεράσουν τις προεκλογικές εξαγγελίες Τσίπρα. Το κόμμα που εξάντλησε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση, έρχεται τώρα και μιλά για δήθεν μείωση φόρων. Το λέει σε μια κυβέρνηση που μείωσε πενήντα φόρους και δεν αύξησε κανέναν, που μείωσε την ανεργία κατά 8,5%, στο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας 15ετίας, κυρίως για νέους και γυναίκες, που δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2024 και μόνο στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 188.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 6 στις 10 θέσεις ήταν θέσεις πλήρους απασχόλησης.    

Όσο για τον κ. Ανδρουλάκη, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, ο «ήλιος του ΠΑΣΟΚ», σήμερα, αντί για πράσινος, είναι ροζ, με την έννοια ότι αυτά που λέει είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, ο κ. Ανδρουλάκης, υποστηρίζει ότι δήθεν η Ελλάδα αποκλίνει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως, δεν είναι σε θέση να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα: Μια οικονομία που αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη, αποκλίνει ή συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη;

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι αποκλείετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία; Ότι οι πόροι κατευθύνονται στους «λίγους και τους μεγάλους». Τι απαντάτε;

Πρόκειται για έναν ακόμα μύθο που καλλιεργείται σκοπίμως. Τα επίσημα στοιχεία, οι «ξεροκέφαλοι» αριθμοί, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα. Το σύνολο των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027, ύψους 26,2 δις. ευρώ, κατευθύνεται αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μόνο στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας, που ανακοινώσαμε πρόσφατα και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σε συνεργασία με 12 εμπορικές τράπεζες, θα διοχετεύσει σε ΜμΕ 2,2 δις. ευρώ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, σε όλη την επικράτεια. Και για πρώτη φορά, με συνδυασμό της εγγύησης του δανείου και της επιδότησης του επιτοκίου. Εγγύηση που φτάνει έως 80% του δανείου, επιδότηση του 40% του δανείου με μηδενικό επιτόκιο και του υπόλοιπου 60%, με τρείς μονάδες για δύο χρόνια. Να τονίσω επίσης, ότι από τα 45.752 νέα δάνεια που χορήγησε μέχρι σήμερα η ΕΑΤ, το 75% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό και το 81% σε επιχειρήσεις με έως 2 εκ. ευρώ κύκλο εργασιών. Στο αμέσως προσεχές διάστημα, έρχεται και νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ΕΑΤ. 

Παράλληλα, ως το τέλος Απριλίου, από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 450 από τα 724 επενδυτικά σχέδια που είχαν υποβληθεί, ποσοστό 62%, προέρχονται από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Χωρίς να ξεχνάμε βεβαίως ότι το σκέλος των επιδοτήσεων απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην κοινωνία. Διότι, σε ποιόν απευθύνεται το «Εξοικονομώ»; Σε πολυεθνικές; Σε ποιους απευθύνονται οι ανακαινίσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας, τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων και τα προγράμματα πρόληψης, όπως το «Σπύρος Δοξιάδης»; Απευθύνονται σε «λίγους και μεγάλους»; Η κοινωνία μας ακούει, οι πολίτες έκριναν στις εθνικές εκλογές, αυτοί θα κρίνουν και στις 9 Ιουνίου.

Τι γίνεται με τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης; Υπάρχουν καθυστερήσεις;

Το αντίθετο. Η Ελλάδα, μετά την επιτυχή διαπραγμάτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης τους περισσότερους πόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε., έχει ήδη εισπράξει από το Τ.Α.Α. 14,9 δις. ευρώ, επίσης τους περισσότερους πόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς 3 αιτήματα πληρωμής και εκπληρώσει 86 ορόσημα και στόχους υλοποίησης. Οι πόροι που έχει λάβει η Ελλάδα υπερβαίνουν το 41% των συνολικών πόρων του προγράμματος, φέρνοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση της κατάταξης των εκταμιεύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ 2021 και στην 6η θέση ως προς τις εκταμιεύσεις ανάμεσα στα 27 Κράτη-Μέλη της ΕΕ. 

Υποβάλλουμε το τέταρτο αίτημα για το σκέλος των επιδοτήσεων πολύ σύντομα, διότι για το σκέλος των δανείων, ύψους 2,3 δις. ευρώ, προηγήθηκε η υποβολή από τον Απρίλιο, καθώς έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις με δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 4,52 δις. ευρώ.