fbpx Skip to main content

Την μεγάλη εικόνα της οικονομίας, τις επενδυτικές προοπτικές για την Ελλάδα και τα ορόσημα στο κρίσιμο διάστημα έως το 2028, σκιαγράφησε στον Αθήνα 984 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Αφορμή της συνομιλίας με τον Γιάννη Παπαγεωργίου, στάθηκε μεταξύ άλλων και η κατάθεση στην Κομισιόν του προγράμματος Σταθερότητας που περιλαμβάνει τις δημοσιονομικές προβλέψεις των ετών 2024 και 2025, ενώ το πλήρες μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την τριετία 2025-2028 θα δοθεί από τη χώρα μας τον Σεπτέμβριο, με βάση όμως τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Επέμεινε στην σταθερή συνέχιση της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος,  αναδεικνύοντας παράλληλα τις παρεμβάσεις 2,5 δις. ευρώ που έγιναν με το πρόγραμμα κοινωνικών παροχών, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές των επενδύσεων.

«Δεν έχουμε πλέον κυλιόμενο πρόγραμμα έως το 2028. Θα είναι σταθερό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί δημοσιονομικά. Κυρίως, στις κρατικές δαπάνες, στη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ που αναμένεται να διαμορφωθεί για το 2025 κάτω από το 150% συγκεκριμένα το 148%» προειδοποίησε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ Παπαθανάσης.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΑΓΑΘΑ

Απέδωσε τον πληθωρισμό στην εισαγωγική δραστηριότητα με την ΕΕ και ανέφερε πως η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί εξελίσσεται με εργαλεία τη διασφάλιση υψηλότερου εισοδήματος για τους πολίτες μέσω αυξήσεων σε συντάξεις και μισθούς, με ελέγχους την αγορά, περιορισμούς στο ποσοστό κέρδος των εταιριών και με τη δημιουργία της πλατφόρμας e-katanalotis.gov.gr για τη σύγκριση τιμών σε τα βασικά προϊόντα του νοικοκυριού, τρόφιμα και καύσιμα.

«Είναι μια εισαγόμενη ακρίβεια. Ζούμε στην Ευρώπη που έχει υψηλότερο από τον πληθωρισμό της Ελλάδας και έχουμε εισαγωγικές δραστηριότητες με τα κράτη μέλη της.. Για την αύξηση του εισοδήματος ό,τι έχουμε πει το έχουμε υλοποιήσει με αυξήσεις σε κατώτατο μισθό και συντάξεις κάθε χρόνο, στο ύψος του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Το άλλο μέτρο με στόχο την ανάσχεση της ακρίβειας, είναι οι έλεγχοι για τον περιορισμό του ποσοστού κέρδους και το εργαλείο του νέου e-Kαταναλωτή όπου μπορεί κανείς να επιλέξει τα 20 ή 30 προϊόντα που θέλει και να συγκρίνει αυτόματα τις διαφοροποιήσεις τιμών έως και 30% στα σούπερ μάρκετ κάθε περιοχής…Πρέπει να  είμαστε καταναλωτές που ψάχνουμε. Έχουμε το εργαλείο, όπου υπάρχουν καταγεγραμμένα πάνω από 3.000 προϊόντα. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι στο μέσον όρο της ΕΕ.

*ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΕΣΠΑ  

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι όλοι οι πόροι του ΕΣΠΑ απορροφήθηκαν στο σύνολό τους, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού. Είπε πως πάνω από το 60% της ανάπτυξης του 2024 θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αυτή τη χρονιά θα ανέλθει σε 12,2 δισ. ευρώ.  Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την πρόσφατη Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0, ανέφερε πως οι συνολικοί ευρωπαϊκοί πόροι  ανέρχονται πλέον στα 36 δισ. ευρώ εκ των οποίων 18,2 δισ. για επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. για το δανειακό πρόγραμμα.  

«Στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν στόχοι, ορόσημα, απορροφήσεις και εκταμιεύσεις. Πετυχαίνουμε  ορόσημα, κάνουμε  μεταρρυθμίσεις  και μετά παίρνουμε τα λεφτά. Δεν βασίζεται στις δαπάνες, όπως το ΕΣΠΑ. Μέχρι τώρα είμαστε στο στόχο. Καταθέσαμε το τέταρτο αίτημα για 2,3 δισ το δανειακό κομμάτι. Στο τέλος Μαΐου θα αιτηθούμε και επιδοτήσεις, ενώ τον Οκτώβριο έπεται το πέμπτο αίτημα για το δανειακό σκέλος και τις επιδοτήσεις….  Για το 2024 έχουμε θέσει στόχο να πραγματοποιήσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα  δημοσίων επενδύσεων, αυξημένο στο εθνικό σκέλος κατά 360 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή πάνω από 12  δισ που θα πέσουν στην αγορά από ΕΣΠΑ 2021-2027,  από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και επίσης την υλοποίηση επενδύσεων που προέρχονται από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης… Γίνεται μια μάχη της ελληνικής οικονομίας απέναντι στην ευρωπαϊκή, που δυσχεραίνει το έργο μας… 

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επέμεινε στη σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων  προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, με επίκεντρο τη δημιουργία νέων και καλύτερα  αμειβόμενων θέσεων εργασίας και τη στήριξη της οικονομίας για περισσότερες δουλειές για όλες και όλους, ειδικά για τους νέους.

«Έχουμε πάει κι εδώ καλά…Είναι πάντως ένας αγώνας. Αλλάζουμε τα πράγματα με τη μεταρρυθμιστική πολιτική, διευκολύνουμε τις επενδύσεις, όμως έχουμε δρόμο μπροστά μας….Με νέο νόμο αναμένουμε να μειωθεί κατά 30% ο χρόνος στην απονομή της Δικαιοσύνης. Στην Ευρώπη υπολογίζεται  στις 550 ημέρες κατά μέσον όρο, ενώ στην Ελλάδα είναι 1500.. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει ούτε ένα ευρώ, γιατί κάθε ευρώ δημιουργεί θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να μειώσουμε περαιτέρω την ανεργία, η νεανική έχει περισταλεί κατά περίπου 50%, ώστε να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 6,5 %. Θέλουμε να πέφτει μια μονάδα κάθε έτος, όπως αναφέρουμε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας… Εργαζόμαστε για να επιστρέψουν οι συμπολίτες μας που έφυγαν στο εξωτερικό  και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς»

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: