Skip to main content

Σε δύο αιτήματα εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει η χώρα μας εντός του Απριλίου, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο insider.gr ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Το πρώτο που θα αφορά τα δάνεια θα υποβληθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα ακολουθήσει το αίτημα για τις επιδοτήσεις στο τέλος του Απριλίου.

Παράλληλα, κ. Παπαθανάσης σημειώνει πως το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για τις υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα αδιάθετα κονδύλια των δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΣΠΑ. Και σημειώνει πως βασικός στόχος είναι να αυξηθεί η περίμετρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί και μέσα από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, το οποίο με τη μόχλευση θα παρέχει δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά.

«Πρέπει να τρέξουμε, δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο και για αυτό προσπαθούμε να κερδίσουμε την κάθε στιγμή», αναφέρει κ. Παπαθανάσης, σημειώνοντας πως για το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε πετύχει τον στόχο, ενώ για το σκέλος των επιδοτήσεων έχουμε πετύχει τα 18 ορόσημα και μένουν ακόμη δύο μέχρι το τέλος του μήνα.

«Βεβαίως δουλεύουμε και για το επόμενο πέμπτο αίτημα που και εκεί έχουμε απαιτήσεις υψηλού επιπέδου για αυτό προσπαθούμε και είμαστε σε συνεργασία με τα υπουργεία και τους υπουργούς έτσι ώστε να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των οροσήμων για να μην έχουμε κάποια αστοχία», δηλώνει ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει το να μην χάνεται ούτε ένα ευρώ από τα διαθέσιμα κονδύλια, καθώς όπως σημειώνει πάνω από το 60% της ανάπτυξης το 2024 θα προέλθει από τους ευρωπαϊκούς πόρους. «Στον προϋπολογισμό προβλέπουμε ανάπτυξη 2,9% φέτος, ξέρω πως υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις… εμείς παραμένουμε σε αυτό τον στόχο», αναφέρει ο ίδιος καλούμενος να σχολιάσει και τις πρόσφατες εκτιμήσεις για την μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Παπαθανάσης προαναγγέλλει ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027 για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που θα έχει σχέση με την «εξωστρέφεια και τους βασικούς πυλώνες και του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ που είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η κατάρτιση αλλά και η στήριξη της επιχειρηματικότητας».

Μιλώντας για το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) που πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα σημειώνει πως «είναι το πιο δυνατό ΤΕΠΙΧ που έχει βγει ποτέ» καθώς «είναι ένα πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ που θα μοχλεύσει πάνω από 2,2 δισ. ευρώ σε δάνεια» και το οποίο θα παρέχει εγγυήσεις αλλά και επιδοτήσεις επιτοκίων για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Το κάνουμε αυτό με κάθε τρόπο, μας απασχολεί πάρα πολύ. Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο που περισσότερες από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό», τονίζει ο κ. Παπαθανάσης.

Μιλώντας ακόμη για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Παπαθανάσης σημειώνει πως «ο στόχος που έχουμε βάλει για 12,2 δισ. ευρώ φέτος είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των τελευταίων 15 ετών, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Αυτό θα συμβάλλει πάρα πολύ στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και γενικά στην οικονομία μας. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Θέλουμε το 2024 να είναι η χρονιά που το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει εκτελεστεί».

Είμαστε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να έχουμε μια κουβέντα με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση. Κύριε Παπαθανάση σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχετε πει πως στόχος μας είναι να υποβληθεί ένα διπλό αίτημα στα τέλη του μήνα. Πόσο κοντά είμαστε; Έχει αλλάξει κάτι σε αυτό τον σχεδιασμό; Πόσο κοντά είμαστε στα ορόσημα;

Από την αρχή είπαμε ότι έχουμε συγκεκριμένη στοχοθεσία σε ό,τι αφορά τα αιτήματα μας για εκταμιεύσεις. Έτσι επειδή πετύχαμε τον στόχο νωρίτερα στα δάνεια αποφασίσαμε να διαχωρίσουμε τα αιτήματα, δηλαδή να προχωρήσουμε στο αίτημα για τα δάνεια μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, περίπου έως τα μέσα του μήνα και στη συνέχεια τέλος του μήνα να κάνουμε το αίτημα για την εκταμίευση των επιδοτήσεων. Αυτό θα μας δώσει ένα διάστημα που θα λάβουμε χρήματα νωρίτερα έτσι ώστε να προωθήσουμε και να στηρίξουμε περαιτέρω το δανειακό σκέλος. Έχουμε ένα ψηλό στόχο για το πέμπτο αίτημα (σ.σ. δηλαδή το επόμενο αίτημα του Φθινοπώρου) που αφορά το δανειακό σκέλος που είναι η επίτευξη των 8,8 δισ. ευρώ. Οπότε πρέπει να τρέξουμε, δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο για αυτό προσπαθούμε να κερδίσουμε την κάθε στιγμή που μπορούμε για να έχουμε τα χρήματα εδώ στην πατρίδα μας.

Βλέπουμε ότι οι στόχοι της απορρόφησης και των δόσεων που ζητάμε από την Ευρώπη, προχωρά καλά. Έχουμε πάρει και τα εύσημα από τα στελέχη της Κομισιόν…

Συνεχώς παίρνουμε τα εύσημα, δεν είναι μόνο τώρα. Και πρόσφατα και πριν από δύο εβδομάδες. Και τους στόχους του 2023 πετύχαμε και στο θέμα των εκταμιεύσεων. Γενικά οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα ίδια στελέχη όμως προειδοποιούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Πως θα διασφαλίσουμε ότι θα τηρήσουμε αυτά τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Και μιλάμε ειδικά για τα έργα που υπάρχει ένα ιστορικό καθυστερήσεων στη χώρα μας.

Κοιτάξτε, προφανώς όσο προχωράμε τα πράγματα γίνονται και πιο δύσκολα. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι κυνηγάμε τα ορόσημα και τα επιτυγχάνουμε. Ήδη για το τέταρτο αίτημα είμαστε πολύ κοντά, θα πετύχουμε τα 20 ορόσημα, έχουμε πλησιάσει έχουμε πετύχει τα 18, μας μένουν δύο μέχρι το τέλος του μήνα. Βεβαίως δουλεύουμε και για το (επόμενο) πέμπτο αίτημα που και εκεί έχουμε απαιτήσεις υψηλού επιπέδου για αυτό προσπαθούμε και είμαστε σε συνεργασία με τα υπουργεία και τους υπουργούς έτσι ώστε να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των οροσήμων για να μην έχουμε κάποια αστοχία. Να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που αποτελούν πρότυπο και για το Ταμείο Ανάκαμψης και μάλιστα και στην πρόσφατη επίσκεψή τους οι κοινοτικοί μας επιβεβαίωσαν πως είμαστε μια από τις τρεις – τέσσερις χώρες που τρέχει πιο γρήγορα το Ταμείο Ανάκαμψης. Και έχει μεγάλη σημασία το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί αναμένουμε από την εισροή των ευρωπαϊκών πόρων στην οικονομία πάνω από το 60% της αναμενόμενης ανάπτυξης. Στον προϋπολογισμό προβλέπουμε 2,9% το 2024 ξέρω πως υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από τη Βουλή ή την Τράπεζα της Ελλάδας, εμείς παραμένουμε σε αυτό το στόχο και πάνω από το 60% της ανάπτυξης θα προέλθει από τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω συγκεκριμένα για την ανάπτυξη. Πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει βασικό σενάριο για ανάπτυξη 2,5% το 2024. Επίσης χτυπάει ένα «καμπανάκι» για τη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία

Ας δούμε τι συνέβη το 2023. Η Ελλάδα είχε 2% ανάπτυξη, είχαμε προβλέψει 2,4% και είχαμε 2%. Αλλά τι είχε η Ευρώπη. Η Ευρώπη προέβλεπε ότι θα έχει ανάπτυξη 0,8% και στο τέλος είχε ανάπτυξη 0,4%. Και πάλι είχαμε πέντε φορές την ανάπτυξη της Ευρώπης. Και φέτος λοιπόν, λέμε ότι εμείς θα έχουμε 2,9%. Παραμένουμε σε αυτό που έχουμε πει στον προϋπολογισμό και για να δούμε που θα βρεθεί η Ευρώπη. Γιατί ξέρε η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε έναν άλλο πλανήτη. Βρίσκεται στην Ευρώπη. Επομένως έχει σχέση. Έχουμε αντίθετους ανέμους από την Ευρώπη, βλέπουμε χώρες που θα μπουν σε ύφεση. Εμείς εδώ έχουμε και μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ. Μάλιστα, είμαστε η χώρα με την υψηλότερη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Προβλέπεται ότι το 2024 από το 160% που ήταν το 2023 θα πάει στο 152% και ίσως στο 147% το 2025. Επομένως προχωράμε. Η ανεργία μας μειώνεται και έχουμε μια ανάπτυξη που είναι έχει έναν πολλαπλασιαστή 3 ίσως και 4 με αυτόν της Ευρώπης. Θα πρέπει να συγκρίνουμε τι πετυχαίνουμε στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κόσμο με τον οποίο ζούμε.

Να μιλήσουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης και την εξέλιξή του. Υπάρχει περίπτωση επιπλέον προσαρμογής ή κάποιο πρόγραμμα που δεν είναι αυτή τη στιγμή στον σχεδιασμό;

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει κλειδώσει με την τελευταία αναθεώρηση. Να σας θυμίσω ότι λόγω της αύξησης του ΑΕΠ έπρεπε να απομειώσουμε κατά 400 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα μας και επίσης απομειώσαμε το πρόγραμμα κατά 680 εκατ. ευρώ για να προσθέσουμε 600 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία και 80 εκατ. ευρώ στον Έβρο. Επομένως είναι κλειδωμένο το πρόγραμμα, παρακολουθούμε τα ορόσημα. Είναι ένας αγώνας διαρκής αλλά μέχρι στιγμής έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και φέρνουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Να πάμε στον άλλο πυλώνα, το ΕΣΠΑ. Πώς κλείσαμε το προηγούμενο πρόγραμμα 2014-2020. Πώς έχει ξεκινήσει το 2021-2027; Και σας ρωτάω γιατί είδαμε πολλές δράσεις από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα». Θα υπάρξουν άλλες δράσεις φέτος και τα επόμενα χρόνια ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Η προγραμματική περίοδο 2014-2020 έκλεισε 31 Δεκεμβρίου του 2023 με 100% απορρόφηση. Παρουσιάσαμε όλα τα στοιχεία και στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που δώσαμε. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία γιατί και με το COVID και γενικά ο αγώνας που έγινε ήταν να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ και δεν χάσαμε ως χώρα ούτε ένα ευρώ. Έχει μεγάλη σημασία μια χώρα που έχει περάσει τρία μνημόνια δεν δικαιούται να χάνει ευρωπαϊκούς πόρους. Πρέπει όλα να απορροφούνται στην οικονομία. Αυτό κάνουμε και με το ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Είμαστε από τις πρώτες χώρες, αν δείτε τα στατιστικά είμαστε στις τρεις πρώτες χώρες που έχουμε υποβάλλει αιτήματα για να λάβουμε χρήματα. Αναμένουμε ότι και φέτος θα πετύχουμε τους στόχους που είναι 4,4 δισ. ευρώ σε αιτήματα για απορρόφηση του ΕΣΠΑ 21-27 και βεβαίως αυτό είναι κάτι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόλις έκλεισαν δύο προγράμματα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αφορούσαν τουριστικά καταλύματα και γενική επιχειρηματικότητα. Είχαμε ρεκόρ αιτήσεων με 9.900 αιτήσεις πολύ περισσότερες από τα χρήματα που έχουμε διαθέσιμα. Έκλεισε το ψηφιακό πρόγραμμα που είχε ανοίξει ένα χρόνο πριν. Εκεί έχουν περισσέψει χρήματα. Θα δούμε τι έχει περισσέψει ώστε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα για υφιστάμενες επιχειρήσεις που να έχει σχέση με την εξωστρέφεια και τους βασικούς πυλώνες και του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ που είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η κατάρτιση αλλά και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Έχουμε τέσσερις βασικούς πυλώνες και τους υπηρετούμε απολύτως.

Μιλήσατε για τις επιδοτήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα ήθελα να σχολιάσετε εύρημα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ από την οποία φαίνεται από τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που έκαναν επενδύσεις το προηγούμενο εξάμηνο μόλις το 5% πήρε κάποια επιδότηση από το ΕΣΠΑ. Είναι αυτό κάτι το οποίος σας προβληματίζει; Μήπως πρέπει το ΕΣΠΑ να γίνει λίγο πιο προσβάσιμο στις μικρές επιχειρήσεις;

Καταρχάς το ΕΣΠΑ αφορά μόνο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Δεν αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επομένως εξ ορισμού μόνο μικρές, πολύ μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν στήριξη από το ΕΣΠΑ. Όπως βλέπετε και τα δύο προγράμματα που άνοιξαν φέτος, αφορούν στην ουσία τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι λόγω των μνημονίων που περάσαμε η περίμετρος των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό δεν είναι μεγάλη. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και με το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ που είναι ένα πολύ σπουδαίο πρόγραμμα, είναι να διευρύνουμε αυτή την περίμετρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Το κάνουμε αυτό με κάθε τρόπο, μας απασχολεί πάρα πολύ. Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε περισσότερες από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Για αυτό έχουμε και ένα εργαλείο που λέγεται Know Your Customer με το οποίο μπορεί ένας μικρός και πολύ μικρός επιχειρηματίας να μπει και να υποβάλει το αίτημά του για τραπεζικό δανεισμό. Γίνεται μια προαξιολόγηση και αυτό δημιουργεί ένα δεδομένο όταν πάει στην τράπεζα και μπορεί να αποδείξει ότι πράγματι έχει τη δυνατότητα να λάβει δανεισμό. Ερχόμαστε όμως στο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ το οποίο είναι ένα πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ που θα μοχλεύσει πάνω από 2,2 δισ. ευρώ σε δάνεια και το οποίο θα έχει δύο πυλώνες. Είναι το πιο δυνατό ΤΕΠΙΧ που έχει βγει ποτέ, πολύ πιο δυνατό από το ΤΕΠΙΧ Ι και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Ο πρώτος πυλώνας θα είναι ο εγγυοδοτικός, τι σημαίνει αυτό. Για παράδειγμα κάνει μια επιχείρηση αίτημα για δάνειο 100.000 ευρώ, συνήθως οι εγγυήσεις πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των δανείων ερχόμαστε λοιπόν και εγγυόμαστε το 80% του δανείου και για το ποσό που λαμβάνει ως δάνειο μια επιχείρηση επιδοτούμε το επιτόκιο με δύο ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή επιδοτούμε με 80% το ποσό του δανείου και κάνουμε πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και δύο μονάδες αν το επιτόκιο για παράδειγμα είναι 5,5% η επιχείρηση θα πληρώνει με 3,5%. Το δεύτερο σκέλος αφορά επιχειρήσεις που θέλουν μόνο επιδότηση και όχι εγγύηση. Αν υποβάλλει ένα αίτημα για 100.000 ευρώ τα 40.000 ευρώ θα είναι με μηδενικό επιτόκιο και τα υπόλοιπα 60.000 ευρώ θα τύχουν επιδότησης με τρεις εκατοστιαίες μονάδες. Επομένως έχουμε ένα δυνατό εργαλείο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το ΕΣΠΑ αφορά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και επειδή έχει γίνει μια μεγάλη κουβέντα με την αντιπολίτευση θέλω να σας πω πως και το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά επίσης την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αφορά και τους μεγάλους αλλά και τους μικρομεσαίους.

Θα ήθελα να πάμε και στο κομμάτι των δημοσίων επενδύσεων. Βλέπουμε ότι οι δαπάνες το πρώτο δίμηνο έχουν σημειώσει αύξηση. Θα πιάσουμε τους στόχους μας για φέτος;

Θα πιάσουμε τους στόχους, αυτός είναι ο αγώνας μας. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κυλάει ομαλά, είχε γίνει και μια επιτάχυνση το τελευταίο τετράμηνο και αυτό το βλέπουμε μπροστά μας. Ο στόχος που έχουμε βάλει για 12,2 δισ. ευρώ φέτος είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των τελευταίων 15 ετών, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Αυτό θα συμβάλλει πάρα πολύ στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και γενικά στην οικονομία μας. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Θέλουμε το 2024 να είναι η χρονιά που το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει εκτελεστεί. Ταυτόχρονα έρχεται και η ωρίμανση και εκταμίευση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, επομένως και τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπογράψει περίπου το 45% των δανείων μέχρι στιγμής θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία και βεβαίως ένα ποσοστό από τα δάνεια που συνάπτονται τώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθουν και αυτά στην ελληνική οικονομία. Επομένως έχουμε και το ΠΔΕ, και επιπροσθέτως αυτού το ΤΕΠΙΧ με 2 δισ. δάνεια και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης στη ελληνική οικονομία.

Κύριε Παπαθανάση, να μιλήσουμε λίγο πιο μακροπρόθεσμα. Θα πετύχουμε τους επενδυτικούς μας στόχους σαν χώρα; Και μιλάω όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά γιατί βλέπουμε πως οι περισσότερες επενδύσεις είναι στον τουρισμό και στα ακίνητα. Πώς θα μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτό που λέμε το παραγωγικό μοντέλο, ώστε να έρθουν επενδύσεις πιο παραγωγικές με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και δημιουργούν θέσεις εργασίας;

Πάντως ότι έχουμε πει το έχουμε πετύχει και έχει μεγάλη σημασία αυτό. Είπαμε ότι θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα και το πετύχαμε. Το 2024 θα είναι η πρώτη χρονιά που η χώρα μας θα βρίσκεται 12 μήνες σε επενδυτική βαθμίδα. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως τα προγράμματα που τρέχουν θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και κυρίως θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Μακροπρόθεσμα η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα, άλλωστε έχει κριθεί και από διεθνείς οργανισμός όπως και ο Economist που έχει παρουσιάσει την ελληνική ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες και την πρώτη ανάμεσα σε 35 πλούσιες χώρες. Αυτό που θέλουμε είναι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε σίγουροι ότι με σκληρή δουλειά και με την προσπάθεια του πρωθυπουργού που είναι προσηλωμένος στους δημοσιονομικούς στόχους θα συνεχίσει η Ελλάδα να αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

Μιας και μιλήσατε για τους δημοσιονομικούς στόχους. Έχουμε αυτή τη στιγμή μια καταρχήν συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους δημοσιονομικούς στόχους. Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία και για το επενδυτικό τοπίο;

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι θα έρθουν τον Σεπτέμβριο είναι το νέο σύμφωνο που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί το μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα είναι σταθερό με συγκεκριμένους στόχους. Βάζει στόχο μείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ και ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Γενικά οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, θα τρέχουμε πιο γρήγορα. Όμως θέτει ένα όριο στην αύξηση των δαπανών του κράτους. Αυτό θέλει μεγάλη προσοχή και εμείς ως μια σταθερή κυβέρνηση που δημιουργεί αν θέλετε αυτή την εμπιστοσύνη και στους πολίτες θα τηρήσουμε αυτά που έχουμε πει. Το μεσοπρόθεσμο αλλάζει. Θα κατατεθεί τον Απρίλιο ένα ενδιάμεσο μεσοπρόθεσμο και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο το τετραετές μαζί με την χρονιά που τρέχουμε, δηλαδή το v+4 που θα είναι σταθερό και δεν θα μπορούμε πλέον να μεταβάλουμε τους ετήσιους στόχους μας. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί και για αυτό η κυβέρνηση δεν λέει πράγματα που δεν μπορεί να κάνει. Υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα όπως το έχουμε πει. Άλλωστε έχουμε αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, των συντάξεων, την απελευθέρωση των τριετιών και η αύξηση του κατώτατου μισθού όπου ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στα 950 ευρώ που θα υλοποιηθεί μέσα στην τετραετία και βεβαίως ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα που έχει πάει στα 1.250 ευρώ περίπου και θέλουμε να φτάσει στα 1.500 ευρώ. Είναι στόχοι επιτεύξιμοι εφόσον εμείς θα τηρήσουμε τη δημοσιονομική μας υποχρέωση και την αναπτυξιακή μας πορεία όπως την έχουμε χαράξει.

Βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος του πρώτου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης. Πως έχει λειτουργήσει αυτό το εργαλείο; Ετοιμάζετε κάποιες αλλαγές;

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ολοκληρώνεται 31 Δεκεμβρίου του 2025 είναι ένα πρόγραμμα που έβαλε σε τάξη ορισμένα δημοσιονομικά ζητήματα που έχουν σχέση με το εθνικό σκέλος. Το εξετάζουμε τώρα και το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει από 1/1/2026. Θα δούμε καταρχάς ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί, ποια είναι αυτά τα έργα που θα μεταφερθούν και γενικότερα θα σταθούμε πάνω στην στρατηγική που έχουμε με τους τέσσερις πυλώνες: Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η κατάρτιση και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Και το νέο πρόγραμμα επάνω σε αυτούς τους πυλώνες θα στηρίζεται. Δεν μπορώ να σας πω το ύψος του προγράμματος, όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου που θα έχουμε καλύτερη εικόνα.

Δείτε το σχετικό βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Παπαθανάση: